Dzień Zdrowej Żywności
wtorek, 21 marca 2017 12:39

Jak co roku w pierwszy dzień wiosny, w naszej szkole zorganizowany został Dzień Zdrowej Żywności. To już tradycja naszej szkoły. W tym roku była to już 17-sta edycja tej ogólnoszkolnej imprezy. Przebiegała pod hasłem "Cztery pory roku na naszym stole".

 

Podczas nietypowych zajęć uczniowie przygotowywali wiosenne pasty serowe, owocowe szaszłyki i sałatki. Na kolorowych stoiskach można się było poczęstować pysznymi jabłecznikami, upieczonymi przez mamy, kolorowymi, owocowymi galaretkami, kojarzącymi się z czterema porami roku, skosztować domowych konfitur i dżemów oraz  samodzielnie wykonanych sałatek, kanapek i szaszłyków. Uczniowie ze Szkoły Gastronomicznej przygotowali pyszny kapuśniak. Były też pyszne, robione na miejscu soki owocowe.

 

Jednakże w tym dniu nie tylko degustujemy pyszne potrawy. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach rytmicznych, tanecznych i sportowych. Mogli również obejrzeć az trzy przedstawienia teatralne, przygotowane przez swoich kolegów i koleżanki, w tym dwa po angielsku. Była też lekcja savoir-vivru - uczniowie ze Szkoły Gastronomicznej prezentowali, jak należy nakrywać do stołu i właściwie się przy nim zachowywać.

 

 Saviir-vivre, zdrowe posiłki oraz ruch i odrobina kultury - to tegoroczny przepis na zdrowy styl życia.

 
Galeria

 

Copyright © Szkoła Podstawowa nr 20 w Nowym Sączu | Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i wykonanie BrandArt DESIGN.